Isbrytaren
Huvudsponsor Svenska Spel

Isbrytaren

Ishockeyn bjuder in människor med olika bakgrund och erfarenhet att uppleva framgång, motgång och att få utvecklas. Att utöva fysisk aktivitet och uppnå en god hälsa. Det gäller i allt från Tre Kronors Hockeyskola till stora VM-turneringar och det är få förunnat att få arbeta med en av världens roligaste idrotter och något som jag gör med oerhörd stolthet, varje dag, i mitt arbete med domarverksamheten.

I vår värdegrund finns flera viktiga begrepp som ska genomsyra vår verksamhet. För mig finns det ett som sticker ut lite extra – respekt.

”Vi respekterar och visar hänsyn till varandra genom ord och handling både på och utanför isen. Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning får vara med i vår verksamhet. Delaktighet och demokrati ska vara utmärkande drag i arbetet för att utveckla vår idrott.”

Här har vi gjort en självrannsakan och vi kan konstatera att domarverksamheten har utvecklingspotential. Det är dags att gå från ord till handling, att skapa förutsättningar för att få värdegrunden att fästa i handlingar ute i domarverksamheten.

Det är viktigt att poängtera att vår verksamhet inte är unik i att vara i behov av rannsakande och utvecklande arbete, vi är en produkt av vår samtid och vi är en rörelse som på olika sätt kan påverka hur vår samtid och våra normer utvecklas. För vår del handlar det om exempelvis en oönskad ”machokultur” där många upplever ett krav att passa in i vissa roller och förväntningar. Utifrån det skapades symbolen för Isbrytaren – det nya domarmärket.

Domarmärket ska fungera som en symbol, ett ställningstagande för oss och för blivande domare att kunna känna att ”jag duger som jag är och jag kan ägna mig åt den här idrotten oavsett vem jag är”. Märket visar också att vi som domare arbetar för att arbeta bort användningen av ett rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt språkbruk. Den här symbolen hoppas vi kommer göra stor skillnad för synen på hockeyn i stort och kunna locka nya grupper av domare, och få igång ett samtal om vilken miljö vi vill ha.

Vi har haft den stora förmånen att arbeta med dessa frågor tillsammans med Sofia B Karlsson hos RF/SISU. Sofia arbetar med jämställdhet och normer inom idrotten och med stöd och råd från henne har vi fått möjligheten att starta upp projektet Isbrytaren till säsongen 2017–2018. Projektet ligger som en del på kommande utbildning och ämnar belysa vår kultur och våra normer och värderingar i domargruppen. Här är information, diskussion och en tydlig målbild enormt viktigt för att kunna gå från ord till handling i vår vardag och för att skapa den inkluderande miljö som vi vill ha.

Även om detta är ett specifikt projekt för målgruppen ishockeydomare så är jag övertygad om att vårt arbete på isen kommer att spilla över på samspelet med spelare, ledare och övriga deltagare i våra matcher. 

Senast uppdaterad: 22-08-04 av Alan Kurdmark

Isbrytaren

Hotellfrukosten

Märket

I bilen

Innan matchen

Matchsekvenser