Vad är en supervisor?
Vad är en supervisors uppdrag?
En supervisors uppdrag är att utveckla individen, se vad som är bra, vad som behöver förändras, ge tips och förslag på hur problem kan undvikas och hanteras men även att se till att fastställda direktiv efterföljs. Det handlar inte bara om att en utvisning är bra eller mindre bra utan om hur domaren rör sig, kommunicerar, släpper pucken med mera. Förr kallades en supervisor för granskare. Ett laddat ord som kanske inte alltid ledde till att rollen förknippades med utveckling. Att komma in i domarrummet med en lapp där det står "att det här var bra och det här var dåligt", är kanske inte det mest optimala för att utveckla en person. Högt i tak och diskussioner är det som leder framåt. Att låta individen själv hitta en lösning med lite handledning skapar ett bättre utvecklings- och utbildningsklimat.
Hur ska jag tänka som supervisor?
Som supervisor behöver jag inte bekräfta om en insats gått mindre bra, domarna är oftast väl medvetna om det själva! Frågan som måste ställas är istället varför det gick mindre bra? Det viktigaste i rollen är ha ett coachande förhållningssätt. Att stötta domarna om tuffa beslut tagits eller om något blivit mindre bra, att bekräfta bra beslut samt att ha lösningsfokus. Det gäller att skapa delaktighet så att domarna, och även supervisors, känner sig som en i teamet.
Hur tillsätts supervisors?
Supervisors i SHL och Hockeyallsvenskan tillsätts av domarcheferna i respektive liga. I Hockeyettan är supervisors tillsatta av Svenska Ishockeyförbundet och skriver en rapport efter varje match som domarna tar del av. De genomgår en kurs varje år för att bli godkända på den nivå de ska vara aktiva på.
Hur ska jag arbeta som supervisor?
Som supervisor är jag på plats i arenan minst en halvtimme innan match för att ha en genomgång med domarna. Innehållet kan till exempel vara att en domare vill att jag ska titta på något särskilt, vilka rutiner som teamet har eller om det är någon särskild information såsom att några spelare bråkat med varandra tidigare match. Syftet med den informationen är att linjemännen ska vara medvetna och ha närmare bevakning för att kunna avstyra bråk och att förebygga vissa situationer. I periodpauserna tar vi ett kort snack om det är något särskilt annars väntar jag till efter matchen med genomgång.
Vilka kan bli supervisors?
Alla supervisors har dömt ishockey tidigare. Det är inget krav men det är inte lätt att ha en förståelse för de tuffa besluten eller känslor på planen om jag inte varit i situationen själv som aktiv domare.
Hur ser supervisorverksamheten ut idag?
Det finns idag 8 supervisors i SHL, 7 i Hockeyallsvenskan och 23 i Hockeyettan. Det finns även supervisors i regionerna/distrikten. Skillnaderna är ibland stora, ett exempel är att i SHL är det fyrdomarsystem vilket kräver ännu mer av supervisors. Det finns dessutom stora möjligheter till repriser och se situationer i periodpauser och efter match. I vissa delar är det skillnad i reglerna vilket kräver att supervisors har koll även på detta. En supervisor i ett distrikt har en stor uppgift att hitta domare med potential att döma högre upp i seriesystemet. Det gäller att få in rätt individer i utvecklingsstegen för att odla fram framtida elitdomare men framför allt se till att breddishockeyn döms av kvalificerade domare. Att få vara med så nära hockeyn och dessutom bidra till utveckling av domarna känns både spännande och roligt. När domarna utvecklas och blir bättre och det nationellt sett kan hållas en någorlunda likvärdig standard kommer det bidra till att spelarna och svensk ishockey blir bättre och utvecklas vilket vi alla vill se.